Väggfläkt KNUT

Våra väggfläktar finns i fyra storlekar och är konstruerade med en välvd frontpanel för ett modernare utseende än en enklare fyrkantig låda som gör samma jobb. Men vi gillar att göra snyggare grejer och tycker att bara för att det är en ventilationskomponent så behöver det ju inte vara fult. I kulörguiden hittar du flera alternativa kulörer som gör att väggfläkten blir än mer diskret, eller kontrasterad på fasaden.

Väggfläkt KNUT är avsedd att placeras på yttervägg och anslutas till ventilationskanal vidare in i byggnaden, eller helt enkelt bara genom att plocka bort ett ventilationsgaller i källargrunden och låta fläkten dra ut luft därigenom. Då slipper man extra håltagning för kanalen. Just väggfläkten är en smart lösning då den blir väldigt kostnadseffektiv i och med att man får både en kanalfläkt och en väderhuv i ett och samma paket.

Med väggfläkt KNUT hamnar fläkten och ljudkällan utanför bostaden, vilket innebär lägre ljudalstring inomhus. KNUT har låg ljudnivå, men tänk ändå på att placera väggfläkten en bit från uteplats eller sovrumsfönster för att undvika störande ljud. Vill man undvika ljud både utomhus och inomhus, rekommenderar vi vår isolerade kanalfläkt CARL, som tillsammans med kanalljuddämpare både före och efter fläkten, kan i det närmaste allt ljud elimineras.

Den kan användas för de flesta ventilera ventilationsbehoven i bostäder och lokaler. Så som källargrunder, vindar, uterum, garage, som frånluftsventilation i ett separat rum som en toalett eller liknande. Eller när man har en verksamhet som avger lukt som gör att rumsluften blir olämplig att återvinna i ett FTX system.

Ett exempel är den populära trenden att starta microbryggeri för att brygga öl, vilket då kan avge en lite speciell doft som kan vara skönt att bli av med genom att ventilera ut lukten direkt från rummet via väggfläkt KNUT. Då är rummet satt i undertryck och man minimerar luktspridning till resten av byggnaden.

Ett annat exempel är radon i källare. Har man konstaterat att det finns radon i huset så kommer den i många fall från källaren eller grunden. I de allra flesta fall beror radonkoncentrationen på att ventilationen är undermålig och rekommendationen är att installera ett FTX system för att ventilera bort radonet. Det är ju bra med frisk luft i hela huset, men genom att ventilera källarplanet separat via en väggfläkt KNUT så slipper man få in radonhaltig luft i FTX ventilationssystemet och riskerar inte att radonet sprider sig annars friska rum i huset som sovrum och vardagsrum.