Så löser du luktproblemen

Spisfläkten spelar en stor roll för både kökets intryck och inomhusklimatet

Många som köper lägenhet eller har lägenhet idag vill i regel göra om bostadens hjärta d.v.s köket. Det kan vara för det är dags för renovering, men framför allt för sin egen och sin familj, för matlagning och trivsel tillsammans då detta numera blir den enda naturliga samlingsplatsen för familjen att träffas och lägga bort telefon, ipad och datorer i dagens uppkopplade samhälle.

Det som många inte tänker på när de väljer ut sitt drömkök, är vilka begränsningar och ramar som finns att förhålla sig till, vid val av spisfläkt.

Spisfläkten spelar en stor roll för både kökets intryck och inomhusklimatet, man kanske väljer en väldigt påkostad spiskåpa för att passa bra in i det nya moderna köket, och med en väldigt hög osuppfångning så inte det luktar köksos i hela lägenheten, är ofta sånt som avgör valet av spisfläkt.

Fastigheter med mekanisk frånluftsventilation har oftast spiskåpor installerade från början, en spiskåpa har ingen egen fläkt, utan utsuget sker via ett gemensamt kanalsystem, med hjälp av en centralt placerad fläkt på vinden eller på yttertaket. I fastigheter med självdrag är det normalt spisfläktar installerade, dessa har en inbyggd fläkt som sköter utsuget, via individuella ventilationskanaler ut i det fria.

Martin Salegård, Försäljningsansvarig.
Arbetat med ventilation sedan 2009

Valet av spisfläkt är viktigt, den ska samverka med huset ventilationssystem

Valet av spisfläkt är viktigt eftersom den ska fungera tillsammans med hela husets ventilationssystem. Blir det fel kommer lägenhetens klimat att påverkas negativt, det är också en överhängande risk att ditt val av spisfläkt kommer att påverka grannarnas inneklimat. Därför finns det ofta krav och rekommendationer som fastighetsägaren har fastställt.

Många spisfläktar har 100 l/s (liter per sekund) i utsugskapacitet, när det kommer till designfläktar är en kapacitet upp till 300 l/s inte alls ovanligt. Det kan ju tyckas vara väldigt bra, och då borde köksoset försvinna, eller??

Problemet med detta är då, hur får man in så här mycket luft i lägenheten? Har man ett utsug på 300 l/s så måste det komma in 300 l/s i lägenheten, varifrån ska lufttillskottet komma? Vad händer när det är kallt ute?

Lufttillskottet ska komma in via tilluftsventiler i antingen fönster, vägg eller bakom element. Dessa är placerade i sovrum (1 st/rum) och vardagsrum (normalt 2 st) och ska se till att det kommer in luft. En vanlig tilluftsventil har en kapacitet avsedd att släppa in ca 10 l/s /ventil. Så om man t.ex bor i en 3:a så har man 2 sovrum och 1 vardagsrum och vilket gör att man kan få in ca: 40 l/s.

Fastigheter med mekanisk frånluftsventilation har oftast spiskåpor installerade från början, en spiskåpa har ingen egen fläkt, utan utsuget sker via ett gemensamt kanalsystem, med hjälp av en centralt placerad fläkt på vinden eller på yttertaket.

(klicka på bilden för att förstora)

Problem i den egna lägenheten

Om man utgår från den fläkten som ”bara” har en kapacitet på 100 l/s, så saknas det då fortfarande 60 l/s för att det balansera lufttillskottet ut ur lägenheten när spisfläkten används. Resterande 60 l/s kommer in i lägenheten via otätheter i lägenheten. Förekommer det radon, finns risk att det följer med radhonhaltig gas in i lägenheten.

I flerbostadshus med självdrag så kommer sannolikt lufttillskottet komma bakdrag från frånluftsventilen på toaletten. Vilket innebär att istället för att skicka ut den förorenade fuktiga luften från badrum/Wc ut i det fria, tar man in den i lägenheten för att suga ut den i köksfläkten. Problem med lukter och fukt som det medför är tvärtemot vad den ska göra.

Om man då väljer den spiskåpa som klara av 300 l/s så saknas det 260 l/s och då blir problemen betydligt större!! Många spisfläktar har också ett kallrasskydd. Detta förhindrar möjligheterna till grundflöde i köket, vilket resulterar i att man får ett underkännande vid kommande OVK besiktning.

Detta är några av problemen som kan ske i den lägenheten där den nya spisfläkten är installerad, men det stannar tyvärr inte där. I fastigheter med mekanisk frånluftsventilation, klarar centrala fläktar normalt inte av de nya luftmängder som spisfläktar levererar. Det uppstår då ett övertryck i ventilationskanalen, vilket resulterar i att köksoset skickas över till grannlägenheten, vilket orsakar oönskade lukter hos övriga lägenhetsinnehavare.

I många fall så toppar kalla lägenheter och problem med lukt, klagomålslistan i flerbostadshus och detta kan vara en av orsakerna till problemen, så kolla vad ni har för spisfläkt.

I fastigheter med mekanisk frånluftsventilation, klarar centrala fläktar normalt inte av de nya luftmängder som spisfläktar levererar. Det uppstår då ett övertryck i ventilationskanalen, vilket resulterar i att köksoset skickas över till grannlägenheten, vilket orsakar oönskade lukter hos övriga lägenhetsinnehavare och i trappuppgångar.

(klicka på bilden för att förstora)

Problem i den egna lägenheten

Det finns lösningar fixar problemet om man har en spisfläkt som jag beskrivit ovan och det är genom att sätta in TFSK, som är en automatisk flödeskontrollventil på spisfläkten. Ventilen begränsar flödet ut från spisfläkten till max 50 l/s vid drift och eliminerar många av de problemen som jag beskrivit ovan. Den passar de flesta alla spisfläktar med Ø 120-125 mm anslutning, är enkel att montera och det enda som krävs för installationen är ett 230V eluttag i anslutning till ventilens placering.

När spiskåpan inte används går flödeskontrolldonet ner till ett grundflöde på 10 l/s i köket är förutsättningen för godkänd OVK (obligatorisk ventilationskontroll).

Läs mer om TFSK

Då kanske ni tänker att osuppfångningen blir sämre från spisfläkten, och det stämmer. Men det gäller bara de första minuterna, sedan uppstår problemet att lufttillskott saknas och det inte finns någon luft kvar i lägenheten. Det räcker gott och väl med 50 l/s i spiskåpan för att få problemfri osuppfångning i de flesta spisfläktar.

Så tänk igenom vilken spisfläkt du ska ha till ditt nya kök så slipper du och dina grannar problem med:

  • Onödig överventilation av lägenheten
  • Kall och dragig lägenhet med eventuellt kalla golv om ventilerna sitter bakom elementen
  • Bakdrag på toaletten, d.v.s att frånluften på toaletten fungerar som en tilluftskanal
  • Ditt köksos kommer över till grannlägenheten
  • Sparar värmekostnader

 

Martin Salegård, Saleryd AB

Problem med dålig lukt från grannlägenheten? Med TFSK-125 flödeskontroldon åtgärdar du enkelt problem med lukt och kallras i lägenheter och flerbostadshus.

Se presentationsvideo om hur TFSK funkar