ENERGIBESPARING PÅ HÖG NIVÅ

Daréntråds fabrik

Nyligen hade jag, Christer, förmånen att få hänga med vår kund IDCC till Daréntråds fabrik i Jonslund för att titta på en installation av en av våra specialprodukter som just blivit klar. Fläkten som vi skämtsamt kallat Monster-CARL! Detta är -kanske- världens största kanalfläkt, men det är -absolut- den största kanalfläkten som vi har byggt, i alla fall hittills…

Vi mottogs av Rolf och Stefan som visade oss runt i Daréntråds imponerande fabrik, företaget tillverkar belagd koppartråd som används i elmotorer över hela världen. Vi fick se hur man belägger koppartråden med lack, och hur tråden leds upp och ner flera gånger i det så kallade tornet, varje gång så läggs det på ett nytt lager med lack och koppartråden värmebehandlas för att härda lacken innan det läggs på ett nytt lager.

Vi tog hissen upp till ”tornet” där vi möttes av en väldig värme som slog emot oss när vi öppnade dörren, upp till 70 grader varmt när det är som värst berättade Rolf och Stefan. Här hittar vi nu ett annat specialaggregat vi utvecklat och tillverkar speciellt för just detta ändamål. Vardera aggregat ger ett luftflöde på 2,0 m³/s för att kyla ner tornet. När alla 15 aggregaten är installerade ska de ersätta en större centralt placerad industrifläkt för att minska energianvändningen, öka den totala kyleffekten, och skapa mer plats i tornet då den nuvarande stora 1250 mm kanalen kan plockas ner.

Vi går vidare ut på taket för att titta på Kanalfläkten Monster-CARL, verkligt kul och spännande när vi får se våra produkter installerade och driftsatta!

Monster-fläkten är byggd på ett rejält svetsat stålfundament som också bär av den 15 meter höga 1250 mm kanalen med ett specialkonstruerat stålstativ inne i fläkten. Syftet med projektet var att ersätta en gammal remdriven industrifläkt för att spara energi.

Den gamla industrifläkten drog 110 kW och krävde underhåll för byte av remmar och remskivor. Vår Monster-CARL fläkt är direktdriven och använder endast 38 kW, detta trots ett högre flöde än den gamla industrifläkten levererade. Totalt luftflöde är hela 24 kubikmeter per sekund. Så både förbättring, och en energibesparing med hela 72 kW eller 65%.

Eftersom Daréntråds verksamhet är i drift dygnet runt, alla dagar på året, så sparar Monster-CARL mer än 630 tusen kWh varje år!

Verkligen kul och spännande att se våra produkter installerade och driftsatta!

Är du ute efter en liknande design? Kontakta oss så hjälper vi dig!