Mekanisk frånluftsventilation
Mekanisk frånluftsventilation - vanligt i hus byggda 1970 och fram
Mekanisk frånluftsventilation i Villor
Hus med mekanisk frånluftsventilation har en fläkt som säkerställer frånluftsventilation året om. Vanligtvis använder systemen en takfläkt med ett kanalsystem som ansluter till våtrum och kök, där grundventilation sker via en spiskåpa.
Mekanisk frånluftsventilation i flerbostadshus
I flerbostadshus, till exempel lägenheter med mekanisk frånluftsventilation, driver en central frånluftsfläkt ventilationen för flera lägenheter inom samma system. Dessa fläktar ventilerar via våtutrymmen och spiskåpor, där spiskåporna normalt styrs av en timer och saknar inbyggd fläkt.
Luktspridning i flerbostadshus
När system kompletteras med spisfläktar (spiskåpor med inbyggda fläktar), uppstår ofta kortslutningsproblem. Detta innebär att luft som evakueras från en lägenhet trycks in i en annan lägenhet, vilket leder till oönskad luktspridning. Detta problem uppstår eftersom luftflödet från spisfläkten överstiger kapaciteten hos den centrala frånluftsfläkten. Som ett resultat hamnar luften hos grannen istället för att ventileras ut i det fria.
För att lösa detta kan du byta ut den gamla centrala frånluftsfläkten mot en tryckstyrd frånluftsfläkt, till exempel takfläkt ERIK. ERIK känner av när trycket i ventilationskanalen sjunker vid aktivering av spiskåpan eller spisfläkten och ökar automatiskt frånluftsflödet. På så sätt skapas ett konstant undertryck i kanalen, vilket avsevärt minskar risken för kortslutning mellan lägenheterna.
Christer Saleryd - VD Kontakt
Luftfuktighet inomhus
Behovsstyrd tryckreglering och EC-motor
Centrala frånluftsfläktar i flerbostadshus förbrukar ofta onödig energi. Genom att byta till en modern och energieffektiv takfläkt, som takfläkt ERIK, eller vår isolerade kanalfläkt CARL med EC-motor, kan du minska ventilationssystemets energiförbrukning med upp till 50%.
Genom att dessutom välja till tryckreglering anpassas ventilationsflödet efter hur många spiskåpor som är aktiverade i systemet. Detta innebär att även värmeenergin minskar, eftersom ventilationsflödet automatiskt justeras efter behov. När många lägenheter står tomma under dagen, går fläkten på ett lägre luftflöde. På fredagskvällar, när många är hemma och lagar mat och fixar inför fredagsmyset, ökar fläkten flödet och säkerställer ett bra utsug i spiskåporna.
Med tryckregleringen får du även utetemperaturkompensering. Detta innebär att du under vintern kan minska ventilationsflödet och istället återvinna värmeenergi som annars skulle gå förlorad. Risken för drag i vägg- och spaltventiler minskar också, vilket leder till mindre värmeförlust. Man eldar mindre för kråkorna så att säga.
mekanisk frånluftsventilation genom Takfläkt ERIK »
Vad är ditt hus besparingspotential?
Med vårt fläktvalsprogram kan du enkelt beräkna hur mycket energi ditt hus kan spara med hjälp av utetemperaturkompensering, oavsett var i Sverige du bor.
Genom att uppgradera till en modern och energisnål lösning kan du inte bara minska dina energikostnader, utan också öka fastighetens värde och komfort under många år framöver.
Du kan även kontakta oss för en LCC analys och energibesparingspotential för din fastighet »
Viktigt att tänka på vid fönsterbyte i hus med F-mekanisk ventilation
Mekanisk frånluftsventilation
När du byter fönster i ett hus med mekanisk frånluftsventilation, finns det risk att frisk uteluft inte längre kan komma in. För att undvika detta problem, installera friskluftsventiler samtidigt som du byter fönster. Placera friskluftsventiler i varje sovrum och vardagsrum, eftersom dessa är de rum där vi spenderar mest tid inomhus. Placera frånluftsutsug i toaletter, badrum, kök och tvättstugor, eftersom det är där husets sämsta luftkvalitet finns. På så sätt ventileras hela bostaden effektivt genom att frisk luft kommer in i sovrum och vardagsrum, passerar genom allmänna ytor och ventileras ut genom kök, toaletter och tvättstugor. Detta säkerställer att den sämre luften transporteras ut i det fria.
Mekanisk frånluftsventilation
Funderar du fortfarande på hur mekanisk frånluftsventilation fungerar?
I vår film förklarar Christer Saleryd, med hjälp av en animerad film, hur mekanisk frånluftsventilation fungerar med Takfläkten ERIK. Vi visar hur luften rör sig genom våra bostäder och vad som är viktigt att tänka på för att optimera ventilationen.
Vill du veta mer om hur mycket just din fastighet kan spara?
Martin Salegård
Försäljning
Beräkningar
LCC-analyser
070-357 61 00
martin@saleryd.se
Christer Saleryd
VD/Ägare
Konstruktion
Produktutveckling
070-770 82 53
christer@saleryd.se
Martin Salegård
Försäljning
Beräkningar
LCC-analyser
070-357 61 00
martin@saleryd.se
Christer Saleryd - VD Kontakt