EC-fläkt eller AC-fläkt, vad är skillnaden?

AC- eller EC-motor, vad ska man välja och varför?

Vi har uppmärksammat att det ibland installeras fläktar med den traditionella AC-motorn. Detta tycker vi är fel, eftersom det idag finns bättre och mer energieffektiva lösningar. EC-fläktar är mer energieffektiva och anpassade för dagens hållbarhetskrav. Vi tror att många inte alltid känner till de olika teknikerna eller har tillräcklig insikt i skillnaden mellan en fläkt med AC-motor och en med modern EC-teknik. Även om EC-fläktar är något dyrare, erbjuder de stora fördelar vad gäller effektivitet och driftsekonomi.

Här på Saleryd AB, har vi länge fokuserat på att de produkter vi utvecklar och tillverkar ska vara i det översta toppskiktet är det gäller energieffektivitet och prestanda. Produkterna ska vara rejäla, enkla att underhålla och hålla länge för att minimera belastning på miljön, och generera god lönsamhet för dem som använder våra produkter. Därför använder vi alltid EC-motorer i våra fläktar.

 

I detta inlägg reder vi ut begreppen och förklarar skillnaderna mellan AC- och EC-motorer, särskilt ur ett ekonomiskt perspektiv.

Förbättring från AC-fläkt till EC-fläkt AC- eller EC-motor

Fläktar med AC-motorer var den dominerande tekniken innan EC-motorn introducerades. Den här typen av fläktar finns i allt från villor och flerbostadshus till restauranger och industribyggnader. AC-fläktar känns ofta igen på sin varvtalsregulator, som kan vara steglös eller i fasta steg, för att justera luftflödet. De avger dessutom ofta ett brummande ljud, förutom när de är inställda på maxflöde.

Är fläkten installerad före 2005 så är det med stor sannolikhet en AC-fläkt.

Under senare delen av 00-talet slog EC-fläkten igenom på bred front, främst tack vare dess energieffektivitet och förmåga att reglera varvtalet smidigt, utan störande ljud. EC-motorn visade sig vara både tystare och mer energisnål. Sedan 2005 har tekniken för EC-fläktar fortsatt att utvecklas, och energieffektiviteten har förbättrats med ytterligare 25 % i verkningsgrad, vilket gör dem till ett bättre val för dagens krav på hållbarhet och tyst drift.

ErP 2018 godkänd  EC-fläkt

Nya lagkrav föser ut AC-motorn AC- och EC-fläkt 

När Ekodesign-direktivet för fläktar trädde i kraft 2016, infördes nya krav på energieffektivitet, på samma sätt som tidigare skett för glödlampor. Direktivet ledde till att den traditionella och mest ineffektiva glödlampan successivt fasades ut från marknaden, då dess låga effektivitet gjorde den otillåten att sälja. En liknande process påverkade fläktar; de mest ineffektiva modellerna försvann gradvis från marknaden. År 2018 skärptes kraven ytterligare, även om direktivet fortfarande inte helt eliminerade fläktar med AC-motorer. Under 2022 föreslogs en ny revidering av direktivet som trädde i kraft i oktober 2023, och det är troligt att den traditionella AC-motorn, med sin relativt låga effektivitet, snart inte kommer att klara de ökande kraven.

Svensk ventilation 

europa elförbrukning fläktar

Ca 14 % av all el vi producerar i Europa förbrukas av fläktar

Ca 14 % av all el vi producerar i Europa förbrukas av fläktar

Fläkteffektivitet - viktig faktor för dig som betalar elfakturan

Fläkteffektivitet är särskilt viktig för dig som betalar elräkningen. Men vad innebär egentligen effektivitet? Kort sagt är det den mängd energi som krävs för att förflytta luften. Ju mer luft fläkten kan transportera med så låg energiförbrukning som möjligt, desto högre är fläktens effektivitet.

För dig som både beställare och användare är detta en central faktor, då fläkten du väljer kommer att använda energi under de kommande 20 till 30 åren – energi som du kontinuerligt betalar för under hela fläktens livslängd.

Energivinst med EC-fläkt: Varje timme räknas för långsiktig besparing

När en EC-fläkt är i drift dygnet runt, året om, blir energivinsten betydande. Om fläkten däremot bara används några timmar per vecka, blir energivinsten mindre. Med 8760 timmar på ett år räknas varje timme – och över tid växer skillnaden.

Om du förväntar dig att den nya fläkten ska vara i drift de kommande 20–30 åren innebär det 175 200 till 262 800 timmar innan den byts ut. Därför är det klokt att välja en fläkt med låg energiförbrukning snarare än enbart fokusera på ett lågt inköpspris.

Med hjälp av en årsenergikalkyl kan du räkna ut hur snabbt din investering betalar sig genom minskad energiåtgång, och hur mycket du kan minska driftskostnaderna under fläktens återstående livslängd. I vårt Fläktvalsprogram kan du själv beräkna energibesparingen som tryckreglering och utetemperaturkompensering kan ge.

Fläktar med AC- eller EC-motor, vad är skillnaden?

Beräkningsexempel

För att visa vad jag menar så har vi nedan ett exempel på en vanligt förekommande storlek för en frånluftsfläkt till ett flerbostadshus. Fläkten har en kapacitet som motsvarar att försörja en trappuppgång med 12 lägenheter och källarutrymme. Totalflöde 0,7 kubikmeter per sekund.

Vi jämför den gamla AC tekniken med den nya EC tekniken och ser skillnaderna:
Frånluftsfläkten med AC-motor har ett effektbehov på 628 W. Frånluftsfläkten med EC-motor har ett effektbehov på 293 W vid samma driftspunkt. Drifttiden är 8760 timmar per år, förväntad livslängd på fläkten är 20 år, och energipriset är satt till 1,25 kr/kWh.

AC- eller EC effektbehov

Effektbehovet för fläkten med AC-motor är mer än dubbelt så stort som effektbehovet för EC-motorn. Således kan energibehovet minskas med -53% om du istället väljer EC-modellen. Fläktar med AC- eller EC-motor, vad är skillnaden?

 

AC- eller EC driftenergikostnad 20 år

Det samma gäller kostnaden för att driva fläkten under 20 år. Istället för att du väljer en AC-fläkt och betalar 137 532 kr för driftskostnaden under 20 år, kommer du med undan med 64 167 kr för samma period om du väljer fläkten med EC-motor. Blir elpriset dyrare än de 1,25 kr/kWh som vi använt i exemplet, så blir återbetalningen snabbare.

AC- eller EC effektbehov

Effektbehovet för fläkten med AC-motor är mer än dubbelt så stort som effektbehovet för EC-motorn. Således kan energibehovet minskas med -53% om du istället väljer EC-modellen.

 

AC- eller EC driftenergikostnad 20 år

Det samma gäller kostnaden för att driva fläkten under 20 år. Istället för att du väljer en AC-fläkt och betalar 137 532 kr för driftskostnaden under 20 år, kommer du med undan med 64 167 kr för samma period om du väljer fläkten med EC-motor. Blir elpriset dyrare än de 1,25 kr/kWh som vi använt i exemplet, så blir återbetalningen snabbare.

Investeringskostnad

Låt oss även titta på vad det kostar att köpa en fläkt med AC motor, kontra en fläkt med EC-motor. Generellt kan man säga att EC-modellen är normalt upp till 50% dyrare än en jämförbar AC modell.

Om vi som exempel väljer att jämföra en isolerad kanalfläkt med EC motor, med prestanda passande för exemplet ovan så kostar den ca 25 000 kr, medan en motsvarande med AC-motor kostar 20 000 kr. Alltså är merkostnaden för en EC modell 5 000 kr mer än den billigare AC modellen.

 

Resultat

Energibesparingen vi uppnår genom att välja EC-fläkten, uppgår till 3 668 kr årligen. Således är merkostnaden för investeringen av
EC-modellen på 5 000 kronor, intjänad inom 17 månader. Dessutom slipper du betala ytterligare 66 000 kr under de resterande 18 åren.

Så nästa gång du ska byta din takfläkt, kanalfläkt eller till-, eller frånluftsfläkt, tänk på att kontrollera energiförbrukningen, och kanske lägga till några extra kronor på inköpet av fläkten. Det är en god affär och du får en bättre och mer energieffektiv fläkt som snurrar i många år framöver!

Läs mer om hur du kan välja till olika styrfunktioner som anpassar fläktens luftflöde efter behov, s.k. behovsstyrd ventilation.

AC- eller EC effektvinst
AC- eller EC effektvinst

Visste du att

många gamla fläktar har en energiförbrukning som motsvarar 5 kWh per kvadratmeter och år?

Att byta ut en gammal fläkt till en ny Takfläkt ERIK med behovsstyrning kan innebära en besparing
upp till 320 kWh* per år för en normalstor lägenhet.

*Beräkningen är baserad på en energiutredning av ett 4-vånings flerbostadshus med 26 lägenheter i klimatzon 1 med klimatskal enligt byggstandard aktuell mellan 1961-1975 tillhörande miljonprogrammet samt är ansluten till fjärrvärme och ventileras med mekanisk frånluft.

AC- eller EC-motor, vad är skillnaden?

EC-fläkt