Fem heta tips inför fläktbytet

Christer Saleryd
2022-11-14

Fem enkla steg i hur du väljer rätt fläkt

Det där med ventilation och fläktar är knepiga saker att ta ställning till, kan nog många tycka. Men ta det lugnt, -vi är riktiga nördar när det kommer till ventilation, och hjälper dig gärna på vägen! Här nedan har vi sammanställt några förklaringar till vad du bör tänka på när den gamla frånluftsfläkten har slutat fungera och behöver bytas ut?

Kolla gärna in vår utbytesguide, där vi tipsar om passande ersättare för din gamla fläkt

 

Fem snabba om hur du väljer rätt fläkt.

  1. Välj alltid en fläkt med EC-motor, den har en lägre energiförbrukning och även om den är lite dyrare i inköp blir den oftast mycket billigare för dig på sikt. Ventilationsfläktar ska ofta vara i drift under hela dygnet och alla årets dagar. Fläktens livslängd är minst 20 år och förmodligen kommer du ha den ännu längre. Merkostnaden för en fläkt med EC motor är oftast återbetald under de första åren, eftersom driftskostnaden är mindre. Läs mer om driftskostnader
  2. Välj om möjligt en fläkt med någon form av behovsstyrning, den har styrfunktioner som anpassar ventilationsflödet efter behovet och du minimerar både värmeförluster och driftkostnader. Det finns många sätt att behovsanpassa fläktens flöde. Ventilationssystem med central frånluftsfläkt är det vanligast att man använder tryckreglering med säsongsanpassning. I lokala ventilationssystem, där en fläkt ventilerar en lokal, kan man behovsanpassa flödet efter temperatur, luftfuktighet, personbelastning eller med rörelsedetektor. Läs mer om behovsanpassad ventilation
  3. Har du tänkt dig en fläkt med tryckreglering, och fläkten ska installeras på ett flervåningshus? Då är det viktigt att fläktens styrsystem har en funktion för säsongsanpassning, en utetemperaturkompensering. Denna funktion motverkar självdraget som uppstår i vertikala kanaler under årets kalla månader. En tryckreglering som saknar säsongsanpassning kan få motsatt effekt och du riskerar att överventilera fastigheten när det är som kallast ute. Mer om säsongsanpassning hittar du här.
  4. Ta höjd för en ny luftinjustering i samband med att du byter fläkten eller inom snar framtid, lämpligen i samband med nästkommande OVK. Detta är speciellt viktigt om du väljer en fläkt med behovsreglering, då du med stor sannolikhet kommer få ett lägre fläktvarvtal för grundflöde, medan forcerade flödet kan behöva justeras för bättre osuppfångning i spiskåpor än tidigare. Oavsett installation och anläggning är det en god affär att ha noggrant injusterade luftflöden, varken för mycket eller för lite.
  5. Har du fler gamla fläktar i samma anläggning/fastighet. Fundera på om det kan vara dags att byta alla de gamla fläktarna vid ett och samma tillfälle? Förutom att du minskar kostnaderna för värmeförluster och drift flerfaldigt, så får du en gemensam datumlinje genom hela beståndet och det blir lätt att hålla ordning på fläktarna i framtiden. Dessutom kan hela projektet upphandlas på en gång och du minskar kostnader för etablering vid fler än ett tillfälle.

Kontakta oss för mer information, vi kan bistå med kostnadsfri LCC analys och underlag för energibesparing när du ska byta ut och modernisera ventilationen.

 

Fem snabba om hur du väljer rätt fläkt.

Välj fläkten med EC-motor, lite dyrare men betydligt billigare över tid eftersom den har lägre energiförbrukning.

Välj fläkt med någon form av behovsstyrning som anpassar ventilationen, detta sänker dina kostnader både fläktenergi och värmeförbrukning.

Ska fläkten tryckregleras, komplettera med utetemperaturkompensering så kan du anpassa ventilationen efter utetemperaturen och minska uppvärmningskostnaderna.

Se till att din ventilationsanläggning är rätt injusterad. Passa samtidigt på att rensa kanalsystemet.

Har du fler gamla fläktar i samma anläggning/fastighet, byt flera på samma gång.