Luftfuktighet inomhus

Och vad du behöver veta för en hälsosam inomhusmiljö

Att upprätthålla en optimal luftfuktighet inomhus är avgörande för både hälsa och komfort. För hög luftfuktighet kan leda till mögel, dålig lukt,
och hälsoproblem, medan för låg luftfuktighet kan orsaka torr luft som påverkar huden och luftvägarna negativt.

Här är de vanligaste frågorna och svaren kring hur du kan förbättra luftkvaliteten i hemmet och få en bättre inomhusmiljö:
Luftfuktighet inomhus

Vad är en normal luftfuktighet inomhus?

Luftfuktighet mäts i procent och anger hur mycket vattenånga som finns i luften. En hälsosam luftfuktighet inomhus ligger vanligtvis mellan 30-60%. Denna nivå anses bekväm och hälsosam för de flesta och är inte skadlig för bostaden. Det är optimalt att regelbundet kontrollera luftfuktigheten för att anpassa eventuella åtgärder direkt vid behov.

Hur påverkar luftfuktigheten min inomhusmiljö?

I Sverige varierar luftfuktigheten mycket beroende på årstid. På sommaren, särskilt vid regniga dagar, kan luftfuktigheten vara hög och göra luften känns fuktig och kvav. På vintern, däremot, är luften ofta mycket torr på grund av uppvärmning inomhus och kalla temperaturer utomhus.

Att hålla en balanserad luftfuktighet inomhus gör mycket för både komforten och hälsan. När det blir för mycket fukt i luften trivs både mögel och andra mikroorganismer bättre – något som kan leda till irritation i luftvägarna och till och med allergiska reaktioner. Dessutom påverkas ditt hem på många olika sätt; allt från mögelpåväxt och att färg kan börja flaga till att tapeter släpper från väggarna. Samtidigt kan för torr luft vara minst lika besvärande, med torra slemhinnor, irriterade ögon och hudproblem som följd.

Hur mäter jag luftfuktighet inomhus?

En enkel hygrometer kan hjälpa dig att mäta nivåerna i ditt hem. Vissa termometrar har inbyggda hygrometrar, men om du vill ha ännu mer exakta mätningar kan du välja en specifik modell för detta. Genom att regelbundet mäta luftfuktigheten får du en tydlig bild av hur det står till och kan anpassa ditt inomhusklimat för att må så bra som möjligt.

Vad är kondens?

När det bildas kondens på badrumsspegeln eller insidan av fönstren beror det oftast på att luften innehåller mycket fukt. Luftfuktigheten mäts i relation till volym och kallas för relativ luftfuktighet (%RH). Kondens uppstår när den fuktiga luften träffar en kall yta, som en spegel eller ett fönster, där osynliga vattenpartiklar i luften samlas och bildar vattendroppar. Om varm, fuktig luft läcker upp genom diffusionsspärren till vinden kan den kondensera mot det kalla yttertaket och leda till svartmögel.

Tecken på hög luftfuktighet inomhus:

Om luften inte cirkulerar tillräckligt i hemmet ökar den relativa luftfuktigheten. Några av de första och tydligaste tecknen på detta är att badrumsspegeln förblir immig i mer än 15 minuter efter en dusch eller att insidan av fönstren blir fuktiga när temperaturen sjunker ute. Ett annat vanligt tecken är att tvätten tar längre tid än vanligt att torka.

Om luftfuktigheten fortsätter att vara hög under en längre tid, kan det skapa förutsättningar för mögel och fuktskador. Mögel kan snabbt börja växa på ytor som väggar, tak, fönsterkarmar och i de utrymmen som oftast ventileras som sämst - badrum och källare. Detta kan påverka din hälsa negativt på flera sätt, läs mer på boverket.

Vanliga tecken på för hög luftfuktighet inkluderar:

● Kondens på fönster och speglar: Imma eller vattendroppar som inte försvinner snabbt.

● Dålig lukt: En unken eller instängd doft i hemmet.

● Mögel- och svampangrepp: Mörka fläckar eller missfärgningar på väggar och tak.

● Flagnande färg och lösa tapeter: Färg som lossnar eller tapeter som bubblar upp.

● Långsam torkning av tvätt: Det tar ovanligt lång tid för tvätten att torka.

Luftfuktighet inomhus

Hur kan jag sänka luftfuktigheten inomhus?

● Förbättra ventilationen
Ventilationen spelar en avgörande roll för att hantera luftfuktighet inomhus och skapa en hälsosam inomhusmiljö. När luften får cirkulera effektivt minskar risken för att fukt blir stillastående och byggs upp, vilket annars kommer leda till mögel, kondens och unken lukt. Genom att ventilera ut fuktig luft och ersätta den med torrare, frisk luft håller du luftfuktigheten inomhus på en balanserad nivå.
Ventilationen är särskilt viktig i fuktutsatta rum som badrum, kök och tvättstugor. Mekaniska ventilationssystem så som frånluftsfläktar och FTX-aggregat är särskilt effektiva då de kontrollerar och balanserar luftflödet, vilket gör att luftfuktigheten inomhus hålls på en hälsosam och behaglig nivå året om.

Med vår FTX Loke får du ett balanserat ventilationssystem som både transporterar ut fuktig luft och återför uppvärmd, frisk luft, vilket skapar ett hälsosamt inomhusklimat. Loke är utformad med en smart behovsstyrning som enkelt kan styras via mobil eller dator, och ger även en energieffektiv återvinning av värme, vilket gör den till en kostnadseffektiv investering för en sundare och mer kontrollerad inomhusmiljö året runt.

● Undvik att torka tvätt inomhus – Häng tvätten ute när det är möjligt eller använd torktumlare. Det minskar den extra fukt som tvätten annars släpper ut i luften.

● Fixa fuktkällor – Om det finns läckor eller fuktproblem, åtgärda dem så snart som möjligt för att undvika onödig fukt i bostaden.

● Använd en avfuktare – Avfuktare är perfekta för att dra ut överskottsfukt från luften, särskilt i utrymmen som källare och badrum där fukt oftast samlas.

Tecken på låg luftfuktighet inomhus:

Har du någonsin känt att det kliar i halsen, att huden eller läpparna är ovanligt torra, eller att ögonen känns irriterade? Då kan det vara ett tecken på att luftfuktigheten i ditt hem är för låg. Här är några vanliga signaler att hålla utkik efter:

● Torr hud, irriterade ögon och en kliande hals
När luften är för torr märks det direkt på kroppen. Din hud kan kännas stram och torr, läpparna spricker lätt, och både hals och näsa kan bli torra och irriterade. Använder du kontaktlinser så kan även ögonen kännas extra torra och obekväma.

● Statisk elektricitet
Om du ofta får små "stötar" när du rör vid dörrhandtag eller om ditt hår står rakt upp när du borstar det, kan det bero på att luften i hemmet är för torr.

● Krukväxter som inte mår bra
Växter trivs inte heller när luften är för torr. Om bladen på dina plantor börjar få torra eller bruna kanter trots att du vattnar regelbundet, kan det vara dags att försöka höja luftfuktigheten.

Hur kan jag höja luftfuktigheten inomhus?

Ibland kan luften kännas för torr, särskilt under vintermånaderna då kall luft har en lägre kapacitet att hålla fukt jämfört med varm luft. När den kalla, torra utomhusluften kommer in i hemmet och värms upp, minskar luftfuktigheten alltså ännu mer då inte har fått tillräckligt med fukt tillförd.

Här är några tips för att höja luftfuktigheten på ett naturligt sätt:

● Placera ut (fler) växter – Växter avger fukt genom transpiration och kan på så sätt bidra till att höja luftfuktigheten och samtidigt ge en fräsch känsla hemma.

● Häng tvätt inomhus – Att låta tvätten torka inne kan vara ett naturligt sätt att tillföra fukt till luften, men se upp så att det inte blir för fuktigt.

● Använd en luftfuktare – En luftfuktare kan placeras i de rum som känns torra och hjälper till att balansera fuktnivåerna.
luftfuktighet inomhus

För en sund inomhusmiljö bör fuktnivån inte överstiga 3 gram per kubikmeter luft

Radonsanering blåbetong

Hög luftfuktighet inomhus = sämre luftkvalité = hälsoproblem

Om hemmet har problem med för hög luftfuktighet är det ofta också ett tecken på försämrad luftkvalitet.

När vi andas producerar vi koldioxid, och varje andetag en person tar omvandlar ungefär 7 liter frisk luft till använd luft med koldioxid. Utan bra ventilation kan koldioxiden ansamlas i rummet, och när halten överstiger 1200 ppm kan det leda till symtom som huvudvärk och trötthet. Detta är särskilt vanligt i sovrum, där vi ofta har dörren stängd under natten, vilket gör att koldioxidnivåerna lätt kan stiga över 2000 ppm. Detta kan försämra sömnen och orsaka att man vaknar med huvudvärk. Genom att mäta koldioxidhalten inomhus kan du få en tydlig bild av luftkvaliteten.

Du kan läsa mer om koldioxid i hemmet och hur du kan få bättre inomhusmiljö här »

Martin Salegård

Försäljning
Beräkningar
LCC-analyser
070-357 61 00
martin@saleryd.se

 

Christer Saleryd

VD/Ägare
Konstruktion
Produktutveckling
070-770 82 53
christer@saleryd.se