Radonsanering blåbetong & markradon
Hur radonsanering via ventilation kan bidra till att förbättra inomhusmiljön genom att minska radonhalterna från olika radonkällor.
Höga radonhalter i Svenska hem
Radonsanering blåbetong & markradon: Radon är en osynlig, luktfri gas som dessutom kan orsaka allvarliga hälsorisker vid långvarig exponering. Detta är ett vanligt problem i svenska bostäder, särskilt i äldre hus där blåbetong har använts som byggmaterial. Dessutom kan markradon tränga in genom otätheter i grunden och bidra till höga radonhalter i både bostäder och källarutrymmen. SSM uppskattar att närmare 400 000 bostäder i Sverige har en för höjd radonhalt. Här går vi igenom hur radonsanering via ventilation kan bidra till att förbättra inomhusmiljön genom att minska radonhalterna från olika radonkällor.
Här på Saleryd AB, har vi länge fokuserat på att de produkter vi utvecklar och tillverkar ska vara i det översta toppskiktet är det gäller energieffektivitet och prestanda. Produkterna ska vara rejäla, enkla att underhålla och hålla länge för att minimera belastning på miljön, och samtidigt generera god lönsamhet och en hälsosam levnadsmiljö för dem som använder våra produkter.
För att minska radon från både blåbetong och markradon är ventilation en av de mest effektiva åtgärderna.
Vad orsakar radon i hus?
Radon kommer från naturligt uran som finns i berggrunden och vissa byggmaterial. När uran bryts ner, bildas radon som gas, vilken kan ansamlas i slutna utrymmen som bostäder - särskilt i hus med källare eller krypgrund.
Enligt Boverket rekommenderas att hålla radonhalten under gränsvärdet på 200 Bq/m³ för att minska hälsoriskerna.
● Mark: Gasen bildas naturligt i marken och transporteras in i byggnader på grund av tryckskillnader. I Sverige har markluften nästan alltid hög radonhalt, ofta mellan 5000 och 200 000 Bq/m³ enligt SSM. Markradon är den främsta radonkällan i både flerbostadshus och småhus, och därför är radonhalten ofta hög i byggnader med otäta grunder. För att sanera markradon installeras ofta en radonsug som skapar ett undertryck under huset och drar ut radongasen.
● Byggnadsmaterial: Vissa äldre byggmaterial, som till exempel Blåbetong, innehåller förhöjda halter radium. Blåbetong är ett alunskifferbaserat material som användes mellan 1929 och 1975, kan avge radon; dock leder det sällan till radonhalter över 1000 Bq/m³ på egen hand. Vid identifiering av blåbetong i byggnader kan gammastrålning från väggar mätas. För att sanera radon från blåbetong används ofta FTX-ventilation, som ventilerar ut radonhaltig luft i byggnaden och tillför ny frisk luft. Bild på blåbetong →
● Vatten: Generellt sett är det ovanligt med höga radonhalter i kommunalt hushållsvatten. Men vatten från bergborrade brunnar eller kallkällor kan innehålla radon. Förhöjda halter av radon i dricksvatten kan vara ett tecken på att även radonhalten inomhus är förhöjd. Gör därför alltid en mätning av radon i inomhusluften om du upptäcker förhöjda radonhalter i vattnet.
Radonsanering blåbetong
Martin Salegård
Kontakta oss så hjälper vi dig hitta en Radonexpert i ditt område!
Radonsanering blåbetong med ventilation
För att undvika hälsorisker bör radonvärdet ligga under 200 Bq/m³
Radonsanering blåbetong
Effektiv radonsanering med ventilation
Ventilation är en långsiktig och hållbar metod för att minska radonhalterna från olika källor, inklusive blåbetong och markradon. Genom att skapa en effektiv luftväxling och/eller undertryck i marken kan radon ventileras bort istället för att ansamlas inomhus.
● FTX-ventilation (Från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning): Ett FTX-system är särskilt effektivt för att hantera radon från byggmaterial som blåbetong genom att konstant föra bort den skadliga gasen och ersätta med ny frisk luft. På samma sätt är det också användbart för att ventilera ut markradon som tränger in i huset genom grunden. Vårt FTX-aggregat LOKE har en smart behovsstyrning som enkelt kan kontrolleras via mobil eller dator och återvinner samtidigt husets värme på ett mycket effektivt sätt– en kombination som både reducerar radonhalten, höjer luftkvalitén i huset och även sänker energikostnaderna.
● Radonsug: För hus med problematiska grundförhållanden eller höga radonvärden i källaren är radonsugar mycket effektiva. Vår Radonsug CLDA är konstruerad för att skapa ett undertryck i marken under byggnaden, vilket hindrar radon från att tränga upp genom grunden. Detta är särskilt fördelaktigt för hus med markradon som ständigt trycker upp genom golvet. CLDA är utformad för utomhusplacering på husfasaden och har särskilt utvecklats för att minimera ljudnivån i omgivningen, även vid höga arbetstryck.
Tecken på radon & hälsorisker
Det enda sättet att ta reda på om du har höga halter radon i ditt hem är att mäta.
Förhöjda radonhalter i inomhusluft kan leda till allvarliga hälsoproblem, och det är viktigt att vara medveten om vilka symtom som kan kopplas till radonexponering. Vid mildare exponering kan symtom som huvudvärk uppstå, medan mer allvarliga fall kan ge upphov till andningsbesvär.
Den största hälsorisken vid långvarig radonexponering är dock risken för lungcancer, särskilt för personer som röker. I Sverige uppskattas att hundratals fall av lungcancer varje år kan kopplas till radon, oavsett om personen är rökare eller inte.
På alltomradon.se kan du läsa mer om de hälsorisker som är förknippade med höga radonhalter i inomhusmiljöer.
Radonsanering blåbetong
Steg-för-steg guide - Radonsanering med ventilation
Att sanera radon är ett viktigt steg för att skapa en hälsosam inomhusmiljö, särskilt om ditt hem har höga radonhalter från blåbetong eller markradon. Följ vår steg-för-steg-guide för att förstå processen och hur vi kan hjälpa dig att minska radonhalten effektivt.
Steg 1: Mät radonhalten
För att avgöra om du behöver radonsanering är det första steget att mäta radonhalten i ditt hem. Du kan enkelt köpa specifika mätenheter för radonmätning och utföra mätningen själv. Alternativt kan du kolla med din kommun eller anlita en professionell radonmätare som hjälper dig med processen, vilket kan vara särskilt användbart om du vill ha en noggrann analys av radonhalten, t.ex. i olika delar av huset, som källaren eller bottenvåningen där radon ofta är högre. Med radonmätningen ser du om radonhalterna ligger över de rekommenderade gränserna och om saneringsåtgärder behövs.
Utför radonmätningen i minst två månader under eldningssäsongen för bästa resultat, någon gång mellan 1 oktober och 30 april är en bra tumregel. Ju längre mätperioden är, desto mer exakt blir resultatet.
Steg 2: Rådgivning och val av lösning
När du har fått mätresultaten rekommenderar vi att du kontaktar en lokal installatör för professionell rådgivning. De kan guida dig till den mest effektiva lösningen utifrån dina behov och radonkällorna i ditt hem – oavsett om radonet kommer från marken eller från byggnadsmaterial som blåbetong. Behöver du hjälp att hitta en expert i ditt område kan du kontakta oss, så ser vi till att du får kontakt med rätt person för uppdraget.
Steg 3: Installation av ventilationslösning
När du har valt rätt radonsaneringslösning kan installationen genomföras. Både FTX-aggregat och radonsugar ventilerar effektivt ut radongasen och
säkerställer en frisk inomhusmiljö. Installation och injustering av en professionell installatör garanterar att systemet fungerar optimalt och uppfyller ditt hems behov.
Radonsanering blåbetong
Sammanfattningsvis...
Att hålla radonhalten under kontroll är avgörande för en hälsosam inomhusmiljö. Vet du om att bor i ett hus med byggmaterial som blåbetong eller om du misstänker att radon kommer in i ditt hus från marken bör du genast vidta åtgärder. Med rätt ventilationssystem kan radonhalterna sänkas avsevärt, vilket bidrar till en tryggare och mer hälsosam miljö för hela familjen.
Har du funderingar kring radonhalten i ditt hem? Vi hjälper dig gärna att hitta en expert i ditt område som kan ge professionell rådgivning och hjälpa dig med den bästa lösningen för just dina behov.
Ta det första steget idag och säkerställ en trygg och hälsosam inomhusmiljö fri från radon.
Martin Salegård
Martin Salegård
Martin hjälper dig att hitta en
Radonexpert i ditt område!
Christer Saleryd - VD Kontakt